Pretraži sajt
Uživam svaki dan
31.07.2020.

Zvukom do unutrašnjeg sklada

Autor: Bojana Stojadinović

 

Kada sam se prvi put, pre dve godine, sasvim slučajno susrela sa zvučnom terapijom bila sam totalno iznenađena moćima zvuka, pored njegove lepote i suptilnosti koja miluje dušu.

 

 

Emocije koje su me preplavile tokom meditacije uz zvuke kristalne činije, bile su totalno oslobađajuće, kao da se odleđavaju neke duboko potisnute, kojih nisam ni bila svesna da postoje u meni i jednostavno su krenule da izlaze napolje. Suze su mi neprestano lile, nisam imala kontrolu nad njima. Bila sam veoma iznenađenja i zbunjena u kakvom sam stanju bila, ali sam se prepustila, jer je delovalo kao da mi neko skida ogroman teret sa leđa. Nisu mi se pojavljivale nikakve slike koje su izazivale određenu emociju, nego je jednostavno zvuk radio svoj posao – harmonizaciju.

 

Na kraju, kada je terapeutkinja Ana Zečević Tomović zapevala svojim čarobnim glasom pesmu na sanskritu, to je bio vrhunac. Totalno oslobađanje i ekstaza.

 

Kada sam joj nakon toga prišla, da joj se zahvalim na tom nestvarnom iskustvu i da joj ispričam kako se osećam, ona mi je rekla sa potpunom uverenošću: “Da, da…kristalne činije baš čiste emocije…”, kao da sam je pitala nešto totalno svakidašnje.

 

Zaista sam se tako i osećala – pročišćeno!

 

Od tada, zvučna terapija je postala moja podrška zlata vredna, u čudesnom otkrivanju sebe i svoje duhovnosti, saveznik u promeni programa emotivnih sećanja, a sve to radi potrebe mog bića da živim u skladu i u miru sa sobom.

 

Istražujući ovu temu, otkrila sam mnoge činjenice, koje zaista mogu totalno da promene nečiji život i da mu omoguće da živi u skladu sa sobom, svojim željama i potencijalima.

 

Gledajući sa biohemijsko – neurološkog stanovišta, iza naših emotivnih stanja i misli koje se neprestano odvijaju u našoj glavi, stoje moždani talasi, kao fizičke komponente organizma. 

 

Svesnom namerom i zvukom možemo da transformišemo emocije, odnosno da podignemo frekvenciju naših emocija.

 

Od kada sam osetila blagodeti terapeutskog zvuka, kvalitet mog života se drastično promenio. Sve što sam spoznala do tada, uz podršku zvuka, u meni se spojilo u celinu. Osetila sam se “pročišćeno” i harmonizovano.

 

Zvuk me je podržao na mom putu ka unutrašnjem miru i skladu, u otklanjanju emotivnih blokada i onih kojih sam bila svesna i onih koje sam postepeno otkrivala, skidajući sa sebe sloj po sloj.

 

Osećaj udobnosti u sopstvenom telu, širina svesti, spajanje i prihvatanje svih mojih otkrivenih delova u celinu, zvuk je na čaroban način potpomogao svojim dejstvom.

 

 

Zvučna terapija je doprinela jedinstvenom osećaju bliskosti sa sobom, spoznaji moje autentičnosti, podizanju moje fizičke energije i potkrepljenje sveobuhvatnog osećaja da sam bezbedna jer imam na koga da se oslonim – na sebe.

 

Ne znači da se nasleđeni emotivni programi ili emocije nižih frekvencija u mom životu više ne pojavljuju, već to znači da sve što se pojavi u meni, svesnom akcijom i uz pomoć zvuka/glasa, momentalno transformišem u emociju visoke vibracije.

 

Zvuci kreiraju opušteno stanje u kojima se može bukvalno osetiti mišićna relaksacija ili uklanjanje bola. Zvuk takođe utiče na način kako mozak emituje hormone i druge hemijske transmitere.

 

Ana nas inspiriše, da posvetimo pažnju emociji niske vibracije kada je osetimo, da je lociramo, putem glasa izrazimo, opišemo koje je boje i svesnom akcijom transformišemo je u našu vrlinu.

 

Zvuk je sveprožimajući talas i to što mi možemo da čujemo samo zvuke u određenom frekventnom opsegu , ne znači da ostali zvučni talasi ne postoje.

 

Kada bismo mogli da vidimo zvuk, ceo svet bi izgledao talasasto. Urađeno je mnogo eksperimenata koja se mogu pogledati na internetu, kako harmonični zvuk utiče na određene čestice i vodu. Zaista zapanjujuće, kakav je to ples čestica, kakve predivne mandale ispisuju.

 

Univerzum je satkan od zvuka i ima svoju sopstvenu simfoniju. Pitanje je samo da li ćemo mi u tom univerzalnom orkestru svirati u falšu ili ćemo svirati u harmoniji sa Univerzalnim štimom.

 

Ana Zečević Tomović, sertifikovani zvučni terapeut od strane Britanske akademije za terapiju zvukom (BAST), inače diplomirani hemičar i sa dugogodišnjom uspešnom karijerom u svetu advertajzinga, sa zvukom se susrela još u šestoj godini, kada je upisala muzičku školu, odsek klavir, a kasnije završila i solo pevanje. Put ju je naveo na neku drugu stranu, ali njen unutrašnji glas ju je, preko edukacije za NLP trenera, Energetskog psihologa, Theta hilinga i drugih metoda usmerenih na rast i razvoj ličnosti u svom sveobuhvatnom obliku (mentalni, emotivni, fizički i spiritualni deo nas), ponovo doveo do njene prve ljubavi – zvuka.

 

U svom centru Alhemija komunikacije, integrisala je sva svoja znanja i iskustva. U svom autentičnom izrazu radeći sa ljudima, koristi kristalne i tibetanske činije, gong, zvučne viljuške, perkusione instrumente, bubanj… Njeni autorski programi (Zvučna grupna terapija, Personal Sound Signature, Ritam Detox, Full moon Ženski zvučni krug, Ritam života, Sound reinprint…) zaista deluju isceljujuće na čoveka, u šta sam se lično uverila, a i njeni mnogobrojni klijenti.

 

Kako Ana ističe, njen koncept ima za cilj povezivanje uma i tela u svrhu postizanja energetskog stanja iz koga možemo da živimo svoj puni potencijal, kreiramo harmonične odnose, održavamo dobro zdravlje, ostvarujemo željene ciljeve i potrebe svoje duše.

 

Duboko verujem da svaka osoba ima mogućnost da preuzme potpunu odgovornost nad svojim životom i nauči kako da odabere željenu frekvenciju, kako da dovede energetsko stanje svog tela u harmonično.

 

Nauka kaže da je čovek energetsko biće i da vibriramo na određenoj frekvenciji. Zvuk deluje na kristale u vodi, a s obzirom da smo mi više od 70% voda, znači da deluje i na nas.

 

Istraživanja su pokazala da terapeutski zvuk utiče na snižavanje srčanog pulsa i krvnog pritiska, kao i na stvaranje duboko-relaksiranog stanja tela. Dublji basovi i ritmični zvuci mogu biti jako korisni zato što ih osećamo u telu; te niže vibracije rezonuju sa gušćim delovima našeg tela kao što su kosti i fluidi (u fizici poznato kao simpatička rezonanca). Zvuci kreiraju opušteno stanje u kojima se može bukvalno osetiti mišićna relaksacija ili uklanjanje bola. Zvuk takođe utiče na način kako mozak emituje hormone i druge hemijske transmitere – navodi Ana, alhemičarka predivnog glasa i energije.

 

S obzirom na to da je energija neuništiva, već se samo transformiše, a s obzirom da su naše emocije energija u pokretu (Emotion- energy in motion), moguće ih je transformisati od onih sa niskom fekvencijom kao što su strah ili tuga , u one sa visokom frekvencijom – ljubav ili radost. Pozitivne emocije emituju visoko frekventne talase koji dosežu i 200Hz, a negativne do 3Hz.

 

Pitanje je samo na kojoj vibraciji se nalazi „radio stanica našeg života“ – na emocijama niskih ili visokih frekvencija? Ko tačno bira našu radio stanicu – mi ili neko spolja?

 

Metoda Zvučne terapije Britanske akademije kombinuje pažljivo odabrane terapeutske zvučne tehnike koje su pokazale da shodno zakonima fizike, pre svega rezonance, utiču na fiziologiju, neurologiju i psihologiju. Terapija se naziva zato što se koristi i jedan oblik refleksije, istraživanja kroz pitanja. Ovakav pristup se pokazao kao veoma efikasan u poboljšanju zdravlja i opšteg blagostanja, s obzirom na to da se tokom Zvučne terapije odigrava blagotvorna biohemija u našem telu, harmonizuje se molekularno telo, potpuno se relaksiramo, regenerišu se ćelije, umiruje se moždana aktivnost… – objašnjava mi Ana, žena nestvarnog i zaista isceljujućeg glasa.

 

Pozitivne emocije emituju visoko frekventne talase koji dosežu i 200Hz, a negativne do 3Hz.

 

Ko god da je Anu upoznao, mogao je da oseti na svojoj koži čarobnost njenog glasa i bude inspirisan da se upusti na divni put upoznavanja sebe i svojih potencijala, jer njena unutrašnja lepota i čarobna energija, zaista inspirišu i odišu skladom njenog predivnog bića. Ana navodi, da će se opuštajući tretman svakako razlikuje od tretmana energizacije:

 

“Ukoliko klijent ima napetost mišića, himalajske činije se mogu postaviti na telo i svirati na specifičan način, dok se recimo za klijenta sa hroničnim bolom preporučuje korišćenje gonga ili kristalnih činija.”

 

Instrumenti zvučne terapije utiču na moždane frekvencije, što omogućava osobi da uđe u izmenjeno stanje svesti, alpha ka theta talasima, slično veoma dubokoj relaksaciji ili meditaciji. Svaki moždani talas (alfa, beta, gama, theta i delta) ima svoju svrhu i neophodan je za funkcionisanje našeg moždanog sistema.

 

 

Izmenjeno stanje svesti, kao što se prirodno odvija, može biti i indukovano. Jedan od načina je zvuk/ritam koji dovodi u duboko opuštajuće, regenerativno i transformativno iskustvo.

 

Ana zastupa mišljenje, a i ja se u tome apsolutno slažem sa njom, da je danas potrebno da zastanemo, umirimo i oslušnemo sebe, da obratimo pažnju na to kako se osećamo. Kada nam je po prirodi već dato – da možemo da osvestimo, odnosno da rastopimo energetske blokove svog mentalno-emotivnog tela, a potom da ih transformišemo u vrline viših vibracija kako bismo postali čista svetlost, provodnik kroz spiritualno-fizičko telo.

 

Kada razumemo zakone fizike i sebe kao hodajućeg „prijemnika i predajnika“, onda je jako važno da svesno odaberemo i šta puštamo od zvukova da uđe u naše polje i sa čime rezonujemo. Počevši od muzike koju slušamo, pa sve do ljudi sa kojima se „ozvučujemo“, čak i onda kada naše uho ne čuje taj zvuk, ali telo oseća vibraciju.

 

Preuzeto sa: www.originalmagazin.com

Foto: Jelena Vlatković

 

Sačuvano u omiljne
Velike tašne 6310BX8273.06
Napravljena od 100% veganskih materijala, autentična tašna ukrašena sjajnim resama.
4.590,00 RSD
Ušteda 23%
5.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 8410308001.05
Dašak svežine u tvom stilu! Unesi dozu lepršavosti sa ovom slatkom tašnom neobičnog diz...
3.990,00 RSD
Ušteda 20%
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 6310XS8068.14
Napravljena od 100% veganskih materijala, lagana pletena tašna u boho stilu. Ukoliko je...
3.990,00 RSD
Ušteda 20%
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šeširi i kape 3110051175.24
I sportski i elegantan, letnji kačket ne samo da izgleda šik, već nudi i udobnost tokom...
3.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ešarpe i šalovi 3810132099.10
Ponekad male sitnice poput svilenkasto glatke marame otkrivaju luksuz. Ova slatka maram...
3.990,00 RSD
Ušteda 20%
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ešarpe i šalovi 3810132099.15
Ponekad male sitnice poput svilenkasto glatke marame otkrivaju luksuz. Ova slatka maram...
3.990,00 RSD
Ušteda 20%
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 6310XS8039.01
Napravljena od 100% veganskih materijala, slatka tašnica sa okruglim zlatnim ručkama.
3.590,00 RSD
Ušteda 28%
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šeširi i kape 3110054675.05
Dodaj klasičan, a šik akcent svom outfitu uz ovaj neodoljiv bezvremenski komad ukrašen ...
3.590,00 RSD
Ušteda 28%
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 6310XS8101.05
Napravljena od 100% veganskih materijala, neodoljivo slatka tašnica sa zvezdom i resama...
2.990,00 RSD
Ušteda 17%
3.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 6310XS8011.05
Napravljena od 100% veganskih materijala, lagana pletena tašnica u boho stilu.
2.990,00 RSD
Ušteda 25%
3.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ešarpe i šalovi 3810133810.04
Napravljena od recikliranog materijala, ova lagana romantično-egzotična ešarpa sa leopa...
2.990,00 RSD
Ušteda 25%
3.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šeširi i kape 3110054514.01
Ovaj slatki šešir iz Seebergera pruža ne samo prijatnu udobnost tokom nošenja, već čini...
2.590,00 RSD
Ušteda 35%
3.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 26105061XL.13
BOZAKA Šarena kolekcija ručno rađenih tašni od slame u obliku korpe. Možeš ih koristiti...
2.590,00 RSD
Ušteda 13%
2.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 841041019M.15
Slatka i dopadljiva, sa dozom romantičnosti, pletena pismo tašnica ukrašena glamuroznim...
1.990,00 RSD
Ušteda 23%
2.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šeširi i kape 3110054615.08
Ova slatka kapa udobno stoji na glavi zahvaljujući elastičnoj traci na zadnjem delu. V...
1.990,00 RSD
Ušteda 33%
2.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 8410087148.05
Bez obzira da li si na plaži ili u parku, tašna od slame je tu za sve sitnice potrebne ...
1.990,00 RSD
Ušteda 23%
2.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 8410087118.06
Šetala je po gradskim uličicama ili po peščanim plažama, ova tašna će zagarantovano bit...
1.990,00 RSD
Ušteda 23%
2.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šeširi i kape 8410043013.04
Upotpuni svoj letnji stil damskim šeširom sa šik mašnom u leopard printu.
1.290,00 RSD
Ušteda 19%
1.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srednji koferi 2900100022.08
American Tourister Soundbox kofer je fleksibilan, čvrst i vodootporan! Ima zabavan spor...
20.290,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Veliki koferi 4300420601.02
Čvrst i izdržljiv materijal od kog je kofer izrađen, otporan je na grebanja i oštećenja...
18.900,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 231030T381.02
Gabs G3 dizajnirana tašna sa zanimljivim printom koja se transformiše u 3 različita obl...
15.990,00 RSD
Ušteda 20%
19.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 231030T366.10
Gabs G3 dizajnirana tašna sa zanimljivim printom koja se transformiše u 3 različita obl...
14.390,00 RSD
Ušteda 20%
17.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 5010AVO2L0.10
Unesi dozu romantičnosti u svoj stil sa Avon tašnom od najfinije kože. Za ljubiteljku p...
12.990,00 RSD
Ušteda 19%
15.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Putne tašne 1510099500.08
Luksuzni dodatak za aktivnu ženu koja gaji ljubav prema prefinjenim materijalima i eleg...
11.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Rančevi 2210THEMON.10
Tašna ili ranac? Izbor je tvoj. Lako sakrij naramenice, i imaš urbanu premium streetwea...
11.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 5010WEL1L0.10
Tašna čiju klasiku razigrano razbija kaiš od drugog materijala i neobično slovo B istak...
11.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Supermarket 3400OE6038.05
Sve je pod kontrolom uz ova elegantna kolica za kupovinu, genijalni proizvod koji je na...
9.990,00 RSD
Ušteda 23%
12.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 2210YMA000.09
Volimo crossbody tašnice zbog lakoće nošenja i pristupa ličnim sitnicama...
6.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 471047273L.11
Dizajnirane u Španiji i ručno pravljene u Indiji, SORUKA tašne su dela kreativaca koji ...
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ešarpe i šalovi 3810134708.08
Slatke bubice, cvetići, voćkice lepršaju, cvetaju i rastu po ovoj romatičnoj prozračnoj...
4.590,00 RSD
Ušteda 23%
5.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ešarpe i šalovi 3810132099.11
Ponekad male sitnice poput svilenkasto glatke marame otkrivaju luksuz. Ova slatka maram...
3.990,00 RSD
Ušteda 20%
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šeširi i kape 3110054615.05
Ova slatka kapa udobno stoji na glavi zahvaljujući elastičnoj traci na zadnjem delu. V...
1.990,00 RSD
Ušteda 33%
2.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 26105003XS.13
Dašak svežine u tvom stilu! Unesi dozu lepršavosti sa ovom slatkom tašnicom. Neobična R...
1.590,00 RSD
Ušteda 20%
1.990,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""